Международни новини за Сирия


Организацията за забрана на химическите оръжия обяви в четвъртък, че Сирия е заявила, че всички декларирани съоръжения за производство на химическо оръжие и смесителни съоръжения са били унищожени.

Това означава, че Сирия не може да произвежда нови химически оръжия, въпреки че тепърва предстои да започне унищожаването на съществуващите запаси. Запасите са оценени на около 1000 тона химикали и химически оръжия, включително иприт и смътоносния нервно-паралитичен зарин.

Стотици хора бяха убити близо до Дамаск на 21 август, след упортреба на химическо оръжие.

Източник: Reuters


 

Гладът

В продължение на месеци международните сили оказват натиск върху сирийските власти, да отворят хуманитарни коридори за предоставяне на помощ на обсадените цивилни.

Международното право не забранява обсадата изрично. От друга страна преднамереното лишаване от храна се счита за военно престъпление. По време на въоражен конфликт всички страни трябва да  имат достъп до хуманитарна помощ за цивилни граждани в нужда.

Въпреки че Сирия не е страна в Международния наказателен съд – който може да преследва военни престъпления – Съветът за сигурност на ООН има правомощия да придвижва подобни въпроси.

Върху три резолюции на Съвета за сигурност, осъждащи Асад, е било наложено вето от постоянния член на съвета Русия и от един най-силните ѝ съюзници – Китай, което прави вероятността за сезиране на Международния наказателен съд нищожна.

По-рано през октомври, 3000 жени и деца са били евакуирани от Муадамия, по данни на Организацията на обединените нации. По-рано тази седмица, 1 800 жители са били евакуирани от района, според източник от Министерството на социалната политика. В същото време държавните медии съобщават, че са били атакувани от “терористи”.

Гладът се е превърнал в ежедневие. Местните жители казват, че се хранят с листа и трева.

Фатима, нейният съпруг и петте им деца напускат Муадамия точно преди обсадата миналата година, отпътувайки за Дамаск. Фатима разказва, че един от нейните роднини е умрял от глад в Муадамия през август тази година. Този нейн роднина е бил на три години.

Местни лекари са изпратили до Ройтерс видеоклипове, показващи шест случая на смърт от недохранване . Повечето от жертвите са деца.

Активист споделя, че само през октомври месец, той знае на 11 жени и деца , починали от глад, включително 7 -годишната Дуа ал Шейх, която е била единствената дъщеря в семейството.

Източник: Reuters