Международни новини


САЩ и Русия не успяват да се споразумеят за дата за мирни преговори, във връзка с конфликата в Сирия

Съединените щати и Русия не успяха във вторник да се споразумеят за дата за провеждане мирна конференция. Те остават разделени по отношение ролята, която Иран би могъл да играе в преговорите за прекратяване на гражданската война и за това кой ще представлява сирйската опозицията.

Пълен текст на материала: Reuters

Ексклузивно: Мисията, отговорна за елиминирането на химическите оръжия в Сирия има финансови ресурси до края на месеца

Международната организация натоварена със задачата да гарантираелиминирането на химическите оръжия в Сирия има осигурено финансиране едва до края на този месец, а процесът по унищожаване на оръжията ще продължи поне до средата на следващата година.

Длъжностно лице от Организацията за забрана на химическото оръжие, която спечели Нобелова награда за мир през миналия месец, изрази увереност, че правителството ще намери повече пари, за да се гарантира, че процесът няма да загуби инерция.

Организацията за забрана на химическото оръжие досега е получила около 10 милиона евро (13.50 милиона долара), за да инспектира сирийските химически оръжия, тяхното местоположение, във връзка с американско-руското споразумение, постигнато през септември. Но организацията се нуждае от много повече средства, за да бъдат унищожи повече от 1000 тона химически оръжия, декларирани от Сирия.

Пълен текст на материала: Reuters

В Дамаск на Асад

В северната част на Дамаск, въоражени мъже, представили се за държавни сили за сигурност, извършващи рутинна проверка, посетили дома на възрасна жена. Те иззели всички ценности от дома ѝ.

Когато престъплението било докладвано, полицията отказала да разследва случая – според местните, това е още един знак за безнаказаността на силите за сигурност на президента Башар ал – Асад и съюзнически милиции. Междувременно, според местните силите за сигурност на режима са отговорни за вълната от отвличания , кражби и конфискация на частна собственост.

Пълен текст на материала: Reuters

Бомбени експлозии в Дамаск и в южен сирийски град, убити са 16 души

В сряда кола бомба уби най-малко осем служители на сигурността в южния сирийски град Сувейда, в един от редките случаи на нападение срещу военен щаб на разузнаването, а друг взрив уби осем души в Дамаск.

По данни на проопозиционна организация (Syrian Observatory for Human Rights monitoring group), колата-бомба избухнала в Сувейда е ранила множестно граждани.

Според председателя на организацията, Рами Абделрахман, един полковник е бил убит при атентата.

Държавната информационна агенция САНА, съобщава, че взривът в Сувейда е ранил 41 души, но не споменава каква е била целта на атентата. Единственото, което съобщават е, че “терористи” с кола-бомба са атакували площад в града.

Държавните информационни агенции често използват думата терорист, за да опишат бунтовниците, борещи се да свалят президента Башар ал-Асад.

Регионът на Сувейда е контролиран от правителствените сили, а преобладаващата част от населението са друзи. В голямата си част друзите запазват неутралитет в този конфликт, въпреки че в последните месеци, част от тях се присъединяват на странта на правителствените сили на Асад.

По-рано в сряда, САНА съобщава за бомба избухнала и на централен площад в Дамаск, убивайки осем души и ранявайки най-малко 50 души.

По данни на британска организация, която разполага с мрежа от активисти в цяла Сирия, има седем убити и най-малко 20 ранени в Дамаск. Съобщава се, че има противоречиви данни на активисти относно това, дали експлозията е била причинена от бомба или снаряд хоросан.

Пълен текст на материала: Reuters