Множество жертви след въздушно нападение на армията в Алепо


Най-малко 125 души загинаха, а десетки бяха ранени при въздушно нападение в бунтовническите райони на град Алепо.

След въздушно бомбено нападение на армията на Башар Асад, в контролираните от бунтовниците зони, са загинали най-малко 125 души, а ранените са десетки. Нападението е извършено във втория по големина град в Сирия – Алепо.

По данни на Сирийската обсерватория за правата на човека, която разполага с мрежа от активисти, адвокати и лекари, сред загиналите има 28 деца.

Ден след като хеликоптери на режима нападнаха с контейнери, пълни с експлозиви, жители все още намират тела под развалините. Нападнията са извършени в северните части на града, където живеят предимно цивилни.

Кадри разпространени от местни медии показват развалините, пожарите и опита на гражданите да помогнат при спасяването на ранените.

“Повече от 10 района на Алепо бяха подложени на тежки бомбардировки, едновременно с ракети и контейнери с експлозиви”, заявява един от членовете на екипа Al Jazeera.

В интервю за Al Jazeera, Андрю Таблър, анализатор от Вашингтонския институт за близкоизточна политика, заявява, че последните атаки показват решимостта на режима на Асад да си върне Алепо – ключов град в сраженията. “Режимът има достатъчно войскова мощ, за да си върне града, но въпросът е би ли могъл да го задържи”, коментира Таблър.

Междувременно в неделя се очаква да пристигне първата пратка с хуманитарна помощ от ООН, през Ирак.

Източник: Al Jazeera

Пълния текст на материала тук.