Нов български университет организира кампания в подкрепа на сирийските деца


Нов български университет стартира кампания в подкрепа на сирийските бежанци от Интеграционния бежански център, който се намира в съседство на университета в кв. Овча Купел.

Настоятелството на Нов български университет, в три поредни месеца, ще осигури доставката на храни и санитарни материали за бежанския център, като студенти-доброволци ще връчат дарението лично на настанените в центъра хора. В кампанията ще се включат Студентският съвет, преподаватели по изкуствата, преподаватели по български език, Международният отдел, Издателството на НБУ. Вестникът на университета „Университетски дневник“ ще отразява всеки месец съдбата на сирийските бежанци. Сред около 1000 настанени в центъра в Овча Купел бежанци живеят 370 деца, от които 70 не са придружени от своите родители.

Хуманитарната кампания на Нов български университет ще бъде специално насочена към децата в бежанския център. Кампанията ще протече под знака на честванията на 70-годишнината от издаването на книгата „Малкият принц“, чийто автор Антоан дьо Сент Екзюпери казва: „Благотворителността не изисква признателност. Благотворителността не се върши от милосърдие, нито, за да си доставиш щастие. Благотворителността означава да участваш в това – да се възвърне на един човек неговото човешко достойнство.“

За децата от бежанския център Нов български университет ще сформира детски университет, в който ще се организират курсове по рисуване, театър, танци. Университетът е планирал провеждането на благотворителни мачове с отбори, сформирани от деца-бежанци, на новооткритото университетско спортно игрище.

Нов български университет ще помогне да бъде направен ремонт на Клуба на бежанеца и прилежащите му части, където в навечерието на Нова година ще бъде отпразнуван рожденият ден на Малкия принц. По време на курсовете си по рисуване, децата сами ще изработят украсата. Празненството ще бъде организирано от Издателството на Нов български университет със специалната подкрепа на Института за европейски и международни науки в Реймс, Франция и съвместно с редица други приятели и партньори на НБУ.

За обучението на бежанците по български език Издателството на НБУ ще дари част от тиража на интерактивния учебник „Здравейте! Учебник по български език за чужденци. А1-А2“ ( Г. Куртева, К. Бумбарова, С. Бъчварова), който, търсен от цял свят –  само за половин година претърпя две издания.

На 29.10.2013 г. (вторник), между 11 и 14 часа студенти доброволци от Нов български университет ще раздадат първото дарение, което университетът ще направи за бежанския център.

НБУ изразява своята дълбока вяра в свободното българско общество, че многото малки принцове и принцеси, каквито са децата от всички бежански центрове – ще получат радостта, която им се полага.

Хуманитарната кампания на НБУ ще бъде отворена за нови предложения, събития и партньори.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *